Jednym z ważniejszych parametrów, na które powinno się zwracać uwagę wybierając kafelki kuchenne jest nasiąkliwość wodna określana też jako porowatość. Jak zyskać pewność, że jej poziom jest właściwy, a tym samym wybrane przez nas rozwiązanie będzie odznaczać się imponującą żywotnością?
Nasiąkliwość wodna zwykle jest opisywana jako zdolność płytek do pochłaniania wody. W kuchni panuje większa wilgotność niż w salonie lub na korytarzu, a nawet najostrożniejsza kucharka często nie jest w stanie zapobiec wylaniu się wody lub innych płynów na podłogę. W zależności od modelu, nasiąkliwość płytki może być niska, średnia albo wysoka. W najwyższym standardzie sięga nawet 10 procent, podczas gdy w najniższym nie przekracza 3 procent. Podłogi w kuchni muszą charakteryzować się możliwie jak najniższą nasiąkliwością. W innym wypadku stosunkowo szybko będziemy mieli do czynienia ze zjawiskiem pęcznienia i odkształcania się płytek. Niestety, zmiany tego rodzaju są nieodwracalne, zapobieganie jest więc znacznie skuteczniejsze niż walka z nimi.