niedziela, 8 grudnia, 2024

Jednym z ważniejszych parametrów, na które powinno się zwracać uwagę wybierając kafelki kuchenne jest nasiąkliwość wodna określana też jako porowatość. Jak zyskać pewność, że jej poziom jest właściwy, a tym samym wybrane przez nas rozwiązanie będzie odznaczać się imponującą żywotnością?

Nasiąkliwość wodna zwykle jest opisywana jako zdolność płytek do pochłaniania wody. W kuchni panuje większa wilgotność niż w salonie lub na korytarzu, a nawet najostrożniejsza kucharka często nie jest w stanie zapobiec wylaniu się wody lub innych płynów na podłogę. W zależności od modelu, nasiąkliwość płytki może być niska, średnia albo wysoka. W najwyższym standardzie sięga nawet 10 procent, podczas gdy w najniższym nie przekracza 3 procent. Podłogi w kuchni muszą charakteryzować się możliwie jak najniższą nasiąkliwością. W innym wypadku stosunkowo szybko będziemy mieli do czynienia ze zjawiskiem pęcznienia i odkształcania się płytek. Niestety, zmiany tego rodzaju są nieodwracalne, zapobieganie jest więc znacznie skuteczniejsze niż walka z nimi.

Tags: , ,

Related Article

https://absenting.com.pl/przemyslowy-szlif-w-twoim-domu-sekret-mebli-loftowych/ https://motulinka.com/kp/otulacze-do-fotelika-samochodowego-dla-dzieci-na-lato-i-zime/ https://motulinka.com/kp/spiworki/spiworki-do-wozka-spacerowki-gondoli/gondola-fotelik/