Codzienne gotowanie może stać się prawdziwą sztuką, o ile wybierzemy odpowiednie narzędzia i produkty. Szukając metod na unowocześnienie własnej kuchni warto postawić na oryginalne narzędzia – takie jak patelnia grillowa. Czym patelnia taka różni się od klasycznych patelni, stosowanych na co dzień w polskich kuchniach? Warto przyjrzeć się jej z bliska!
Patelnia grillowa – przywołaj smak letnich potraw!
Smak potraw z grilla nieodłącznie kojarzy nam się z ciepłymi, letnimi dniami. Czy możliwe jest przywołanie ich również jesienią czy zimą? Zdecydowanie tak – pomoże w tym patelnia grillowa, która pozwoli odmienić oblicze naszej kuchni i posiłków. Nowoczesna patelnia grillowa jest produktem najwyższej klasy: projektanci zaproponowali nie tylko innowacyjne materiały, ale i rozwiązania. Patelnie takie tworzone są z aluminium, stali nierdzewnej, żeliwa – szeroki wybór pozwala na dopasowanie konkretnego produktu do własnych potrzeb. Uwagę przyciąga karbowane dno takiej patelni – pozwala ono, by tłuszcz swobodnie spływał do rynienek, w wyniku czego przygotowywane jedzenie nie ma z nim bezpośredniego kontaktu. Ma to niebagatelny wpływ na kaloryczność potrawy. Dno patelni wyściełają powłoki ceramiczne lub teflonowe – dzięki nim ciepło jest równomiernie rozprowadzane wewnątrz patelni, co przyczynia się do znacznie szybszego przygotowania dań. Powłoki minimalizują również ryzyko przywierania jedzenia do dna patelni.
Patelnia grillowa o nietuzinkowym wyglądzie
Patelnia grillowa często posiada formę kwadratu – to rozwiązanie sprawia, że na powierzchni patelni mieści się zdecydowanie więcej produktów spożywczych. Atutem jest także niewielki lejek, który pozwala na zlewanie nadmiaru tłuszczu, który wytopił się z przygotowywanych potraw.