Suszenie od lat stanowiło jedną z podstawowych form konserwacji żywności. Brak wody w pożywieniu uniemożliwia rozwój drobnoustrojów, jednakże należy pamiętać, ze ich nie zabija. Pewnie każdy pamięta gdy nasze babcie suszyły grzyby nad piecem w kuchni czy też pietruszkę. Suszone warzywa i owoce mogą stać się doskonałym i pełnowartościowym dodatkiem do potraw.
Taki mix, że mucha nie siada
Klasyką wśród suszonych dodatków jest susz warzywny. Stanowią go drobno krojone i wysuszone warzywa. Jego sukces oparty jest na składzie, czyli warzywach charakteryzujących się uniwersalnością wykorzystania. W opakowaniu znajdziemy suszoną marchew, por, pietruszkę, seler czy cebulę (w zależności od producenta możliwie także więcej składników). Warzywa te z powodzeniem mogą zostać wykorzystane nie tylko w zupach ale także w sosach czy jako dodatek do makaronów i kasz. Wśród zalet pomijając stosunkowo niską cenę, łatwość nabycia i użycia dopisać należy, że odpowiednio przygotowane warzywa posiadają swoje wartości odżywcze oraz aromat i smak.
Swoje smakuje najlepiej
Istnieje też możliwość, że nie potrafisz znaleźć mieszanki zaspokajającej Twoje potrzeby. Nie ma buraków, nie jest ostra, za mało kolorowa. Nic nie stoi na przeszkodzie aby zrobić taki susz warzywny samemu. Jeżeli nie mamy suszarki do warzyw z powodzeniem wykorzystać możemy piekarnik. Istnieje kilka zasad, którymi należy się kierować podczas suszenia. Po pierwsze należy wybrać warzywa, które są nie uszkodzone oraz bez żadnych oznak zepsucia. Druga ważna kwestia: nie każde warzywo suszy się tak samo! Przed suszeniem należy się zapoznać z formą, czasem, temperaturą oraz przygotowaniem warzyw przed suszeniem.
Krótko co i jak
Ile osób tyle teorii i sposobów. Więc bardzo ogólnikowo. Wybrane warzywa myjemy i kroimy w cienkie talarki, kostkę lub paseczki. Korzystając z piekarnika układamy nasze składniki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, najlepiej gdy warzywa na siebie nie nachodzą. Proponowana temperatura to około 60-70 stopni, a także niedomknięte drzwi piekarnika. Zbyt wysoka temperatura czyli zbyt szybkie pozbywanie się wody sprawią, że nasze warzywa będą przypalone, a nie wysuszone. Niektórzy także doradzają by przed suszeniem gotować warzywa około 5 minut. Zapewne tak jak wszystko, tak i przy suszeniu najlepsze efekty będziemy otrzymywać wraz ze wzrostem naszego doświadczenia.
Artykuł powstał we współpracy z Suszarniczą Spółką Ogrodnik S.A.