sobota, Grudzień 15, 2018

Śliwki to jedne z najpopularniejszych i najbardziej kochanych za swoje walory smakowe owoców. Są także niezwykle zdrowe. Śliwki zachować na dłużej można na wiele sposobów. Poza owocami świeżymi często spotyka się śliwki suszone, a także ich formę marynowaną, w tym śliwki w occie winnym. Jakie są zalety takich form ich spożycia i ich zastosowania?

Śliwki — bogactwo błonnika

Poza cudownym smakiem śliwki są jednymi z najzdrowszych i posiadających najwięcej cudownych właściwości owoców. Dzięki zawartości wysokiej ilości pektyn, będących odmianą błonnika, śliwki eliminują zaparcia i regulują pracę układu pokarmowego, zapobiegając rakowi jelita grubego. Błonnik jest wskazany także osobom odchudzającym się, gdyż zapewnia uczucie sytości.

Skarbnica minerałów i witamin

Śliwki zawierają też wiele cennych witamin — w tym witamin A i E oraz witaminy z grupy B — oraz przeciwutleniaczy. Bogate są także w potas, żelazo, magnez, wapń i fosfor. Dobrze wpływają też na cerę — zwłaszcza naczynkową. Pomagają także rozprawić się z cholesterolem, a nawet działają antydepresyjnie i odprężająco, dzięki wysokiej zawartości witamin z grupy B.

Śliwki suszone oraz śliwki w occie winnym — moc i smak zachowane na później

Niestety, okres występowania śliwek jest dość krótki, tak więc chcąc cieszyć się ich właściwościami poza sezonem, trzeba je zachować na później. Jednymi z najpopularniejszych form przygotowania tych owoców na później jest ich suszenie lub marynowanie. Śliwki suszone oraz te w occie to idealny sposób na zachowanie ich właściwości. Co do śliwek w occie, najlepsze będą śliwki w occie winnym.

Śliwki w occie a śliwki suszone — kiedy używać?

Zarówno suszenie, jak i marynowanie pozwala zachować prozdrowotne działanie śliwek, jednak ich użycie różni się w niewielkim stopniu. W przypadku, gdy priorytetem jest wysoka zawartość błonnika, śliwki suszone są o wiele lepszym wyborem, gdyż zawierają znacznie większe jego ilości w porównaniu do śliwek w occie winnym o tej samej wadze. Śliwki suszone są też lepsze dla osób z osteoporozą, gdyż niewielka ich ilość zawiera spore ilości cennych polifenoli, a także wapnia.

Zastosowanie w kuchni

Zarówno śliwek suszonych, jak i śliwek w occie winnym można użyć do przygotowania rozmaitych dań mięsnych. Czynią one ich smak głębszym i zadziwią każdego smakosza. Śliwki w occie winnym to także świetny pomysł na dodatek do sałatki. Ze śliwek suszonych można przygotowywać także wspaniały kompot i służyć one mogą także jako zdrowa i sycąca przekąska.

Śliwki w occie winnym kupisz w sklepie Vitapol

Tags: ,

Related Article

No Related Article