niedziela, Wrzesień 23, 2018

Mało kto w dzisiejszych czasach decyduje się na samodzielne przygotowywanie przetworów, skoro nawet taki chrzan tarty można dostać w każdym sklepie i to za kilka złotych. Nigdy nie będzie się on jednak równać z tym zupełnie domowym. Warto go stworzyć przynajmniej raz w życiu i docenić jego smak i aromat.

Krok 1 – tarcie chrzanu

Przed przystąpieniem do tarcia chrzanu należy go dokładnie wyczyścić, szorując go z każdej strony. Po usunięciu wszystkich plamek można obmyć korzeń i go wysuszyć.

Najcięższym momentem jest samo tarcie korzeni, jednak i na tę czynność perfekcyjne panie domu znalazły pewien sposób. Aby chrzan nie szczypał w oczy, należy zalać go wcześniej lodowatą wodą i pozostawić w niej najlepiej na całą noc.

Chrzan pozostawiony w takiej wodzie może jednak ciemnieć, dlatego by do tego nie dopuścić, można dodać do niego kilka kropel soku z cytryny. Dzięki temu barwa korzenia nie ulegnie zmianie.

Krok 2 – przygotowanie przetworu

Chrzan tarty sam w sobie jest bardzo ostry, dlatego należy koniecznie go czymś dosłodzić. Można w tym celu zastosować miód, syrop bądź sok owocowy. Ilość substancji słodzącej najlepiej dostosować do własnych kubków smakowych.

Średnio na kilogram chrzanu powinno przypadać ok. sześć łyżek octu (np. jabłkowego lub winnego). Do całości można jeszcze dodać odrobinę przegotowanej wody, aby z łatwością wymieszać całą masę.

Domowy chrzan najlepiej umieścić we wcześniej wyparzonych, niewielkich słoiczkach. W szczelnym opakowaniu można go przechowywać do jednego miesiąca.

Krok 3 – wariacje na temat domowego chrzanu

Klasyczny chrzan tarty jest świetną bazą dla najróżniejszych sosów. Aby przygotować z niego dip nadający się do jajek, wystarczy dodać do niego odrobinę gęstej śmietany i majonezu.

Ciekawy smak można też uzyskać poprzez wzbogacenie chrzanu tartego jednym startym jabłkiem. Owocowy dip pasuje idealnie do mięs, a zwłaszcza do pieczeni. Można nim także faszerować polędwicę czy nawet pierś z kurczaka.

Z chrzanu tartego w prosty sposób da się stworzyć ćwikłę. Wystarczy połączyć go z pokrojonymi w cienkie paski buraczkami oraz odpowiednio przyprawić. Mieszanka będzie mieć doskonałe właściwości zdrowotne. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadów.

Chrzan tarty kupisz na sklep.vitapol.net

Tags: ,

Related Article

No Related Article