wtorek, Październik 16, 2018

Większość z nas nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej bez czerwonego barszczu, a lepienie uszek może być rytuałem, w którym uczestniczy cała rodzina. Skąd się wzięła ta tradycja i jak przyrządzić idealny barszcz na świąteczny stół?

Tradycja wigilijnego barszczu

Zalety czerwonego barszczu wymieniał już Mikołaj Rey w swoim „Żywocie człowieka poczciwego”. Przez wieki była to jedna z najpopularniejszych zup na polskich stołach, jedzona praktycznie przez cały rok. Buraki były warzywem niedrogim i łatwo dostępnym, dlatego też gotowano go zarówno w bogatych, jak i tych uboższych domach.

Wiadomo, że barszcz z uszkami jako danie wigilijne pojawiał się na polskich stołach już w XVI wieku. Gospodynie dużo wcześniej kisiły buraki, aby przygotować koncentrat barszczu czerwonego, który służył za podstawę tej tradycyjnej zupy.

Jak zrobić świąteczny barszcz?

Od tradycyjnej zupy gotowanej przez cały rok, wigilijny barszcz różni się tym, że jest on postny. Nie dodajemy do niego żadnego mięsa. Wywar gotujemy z włoszczyzny i buraków, dodając kupiony, bądź przygotowany samodzielnie koncentrat barszczu czerwonego. Tak przygotowaną zupę doprawiamy solą i odrobiną cukru.

Podstawową wersję barszczu możemy wzbogacić dodając do wywaru suszone grzyby, czosnek i liść laurowy. W niektórych domach dodaje się także sok z czarnej porzeczki albo wiśni, jabłka lub suszone śliwki. Wigilijny barszcz raczej rzadko bywa zaprawiany śmietaną czy zasmażką.

Z czym podawać?

Najpopularniejszy jest ten z uszkami, czyli malutkimi pierożkami z nadzieniem z leśnych grzybów lub pieczarek, czasem też z dodatkiem kapusty. Uszka do barszczu możemy kupić lub zamówić wcześniej, jednak najlepsze są te lepione w domu. Możemy włączyć w to całą rodzinę i dzięki temu miło spędzić wspólny czas.

Innym, również bardzo popularnym rozwiązaniem jest podanie czystej, klarownej zupy ugotowanej jedynie na wywarze z warzyw z dodatkiem koncentratu barszczu czerwonego. Pijemy go z filiżanek, a jako dodatek podajemy paszteciki z dowolnym farszem, paluszki z ciasta francuskiego lub pieczone pierożki z ciasta drożdżowego.

Przygotowanie dobrego, domowego barszczu czerwonego nie jest trudne, nawet początkujące gospodynie powinny sobie z nim poradzić. Dlatego też warto zadbać o naszą polską tradycję i postarać się, żeby nie zabrakło go na wigilijnym stole.

Koncentrat barszczu czerwonego kupisz na sklep.vitapol.net

Tags: ,

Related Article

No Related Article